ÅKA produksjoner

Ruth Maiers dagbok

EN TRESTEMT MONOLOG

Jødiske Ruth Maier, fra Wien, kom til Norge i 1939. Hun skrev dagbok jevnlig til hun ble sendt til Auschwitz i 1942, 22 år gammel. Hennes dagbøker bærer preg av en kunstnersjel som kunne nådd langt om hun hadde fått leve. Hennes gripende historie har blitt formidlet gjennom både film, dokumentarer, opera og nå på teaterscenen i denne kritikerroste monologen.

I Norge møtte Ruth sin tvillingsjel Gunvor Hofmo, som ble en av Norges største lyrikere. Gunvor sin diktning er sterkt preget av tapet av Ruth. Samlivet mellom dem var ikke ukomplisert, de var begge sarte sjeler med behov for kjærlighet.

Foto: Marius NæssRuth Maier har i likhet med Anne Frank etterlatt seg et uvurderlig vitnesbyrd. Forfatter og litteraturformidler Jan Erik Vold finner Ruths dagbøker i Hofmos etterlatte papirer, de blir publisert, oversatt og utgitt i flere land. I Wien er en park oppkalt etter Ruth, i Oslo har vi omsider fått Ruth Maiers Plass. I dag er Ruth Maiers arkiv inkludert i Norges dokument-arv, og dermed en del av UNESCOs verdensarv. Arkivet ivaretas av Holocaust-sentret.

Georg Reiss
Foto: Marius Næss

Teatermonologen er formet som et åpent fortellerteater, der Gunvor Hofmos dikt veves inn i Ruths fortelling, og trådene bindes sammen av Jan Erik Vold. Skuespiller Anitra Terese Eriksen fremstiller både Ruth, Gunvor og Vold. Med på scenen er også klarinettisten Georg Reiss.

Foto: Marius Næss

Forestillingen hadde urpremiere 27 november 2022 på Jødisk Museum i Oslo.

«Skikkelsen Ruth Maier på scenen, fra barn til voksen, gjennom hennes egne tekster og historie;en bevegende forestilling!»
Torill Torp-Holte- direktør

Bak forestillingen står Åka Produksjoner

Skuespiller: Anitra Terese Eriksen
Musiker: Georg Reiss
Dramatisering og regi: Anne-Karen Hytten
Scenografi: Christine Lohre
Lysdesign: Daniel Kolstad Gimle
Lystekniker: Falko Matulla
Prosjektleder: Hilde Grythe

Produsent: Torstein Seim

Forestillingen varer i cirka fem kvarter uten pause.

Ruth Maiers dagbok (redaktør Jan Erik Vold) er også utgitt i Sverige, Østerrike og Tsjekkia.

Pressen skriver

«Ruth Maier var en av de 529 menneskene som gikk ombord på Donau for 80 år siden. Dagboknotatene hennes har blitt en gripende scenefortelling på Jødisk Museum.»  Kjersti Juul i Vårt Land

Bent Kvalsvik skriver i Dag og Tid «Lyrisk-musikalsk monoteater som varmar trass det tragiske» .
Her kan du laste ned hele anmeldelsen.    Anmeldelse Dag og Tid 6.1.23

Spilles her 

Forestillingen er støttet av

             

 

 

Frilans teaterprodusent