Kategoriarkiv: 2021

Den merkelige hendelsen med hunden den natten

Denne forestillingen har jeg sett to ganger. En gang på Det norske teatret i 2014, og nå 20. november 2021 på Lilla Teatern i Helsinki.  Lillian er den svenske delen av Helsinki stadsteater.

Mark Haddon skrev romanen:  The Curious Incident of the Dog in the Night-Time. Simon Stephens har dramatisert romanen for teater,

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten på Lilla Teatern var drama i en helt annen divisjon enn den på Det norske.

Lilla Teatern – Den besynnerliga händelsen med hunden om natten – Foto Otto-Ville Väätäinen

Det er særlig tre grunner til det slik jeg ser det. Scenografien av Sven Dahlberg gir fantastiske muligheter i det halvrunde scenen med  matte glassrute vegger som skuespillerne kan åpne dører i. Her projiseres det videoinstallasjoner ogå.

Teksten får komme i forgrunnen på grunn av denne enkle fantastiske scenografien.

I Norge var det en regidebutant. Her er det Paavo Westerberg som foruten teater har jobbet med film og tv-serier. Og han nekter seg heller ikke i å fire ned rekvisitter fra «snorloftet».  Og så har han valgt ut en gudebenådet ung mann til rollen som Christopher.

Alexander Wendelin leverer gjennom begge de to aktene. Vi får bare håpe at de tar vare på ham. Vi har tidligere sett at slike talenter har blitt kjørt i senk etter en fanstastisk debut.  I et invervju med Yle sier han:»- Får jag som kan kallas “normis” spela någon som är på autismspektrumet,»

I andre akt får vi se hvor enkel og genial scenografien er.

Hamlet del 2

I 1964 ble det skuespillet filmet blant annet på Kronborg slott. Det var et samarbeid med Danmarks radio. 400 årsjubileet for Shakespears fødsel skulle feires.

Stadig fra «Titta Hamlet» av Barbro Lindgren og Anna Høglund.

Hamlets mamma dum. Hamlets pappa död.

Denne filmen var jeg så heldig å få se en gang på 60 tallet. Christopher Plummer spilte Hamlet og Michael Caine var Horatio.

Hamlet

Så kom jeg meg endelig på Hamlet på Nationaltheatret, mandag 8. november. Jeg hadde gledet meg enormt, og det var enda bedre enn jeg hadde håpet. Regissør Johannes Holmen Dahl har gjort en kjempejobb med å kutte i forestillingen. Scenekunst er teamarbeid, men noen må ha visjonen om å spille Hamlet på samme måten som frie scenegrupper kunne ha gjort det. Eller Brecht. Dette er metateater som slår.

Titta Hamlet
Skal det gjøres kortere anbefaler jeg den lille billedboken av Barbro Lingren og Anna Høglund. 14 bilder – 93 ord. (forlaget Karneval).
Se også Hamlet del 2

Streama teater

Jeg har lenge holdt meg unna streama teater, for det er ikke teater. Men etter 1 år og 2 måneder uten teater….. så solgte Det norske teatret billetter til en «live» forestilling av «Tante Ulrikkes vei» nå torsdag 29. april 2021. Hadde så lyst til å se forestillingen i fjor men det ble ikke noe av det av grunner som vi alle kjenner.

Jeg kjøpte billett og rigga meg til. Men alle mine fordommer stemte dessverre.   Dette var ikke teater. Og det var i alle fall ikke film. Og det ga heller ikke rettferdighet til forestillingen og utøverne.

Så jeg gjorde noe som jeg aldri tidligere har gjort – jeg forlot en «taleforestilling»   «i pausen». Sorry brødre –

 

Organisering av Animalske produksjoner

Når vårsesongen er over så slutter jeg som produsent for Animalske produksjoner  og Anne Mali overtar dette arbeidet. Jeg vil fortsette samarbeide med Anne Mali og jeg skal være forretningsfører for Animalske og betale fakturaene.
Hadde vi vært i næringslivet ville vi sagt at vi måtte rasjonalisere på grunn av endret ordretilgang.
Siden 2014 har jeg vært med på laget.

Teater lider

Mye er uvisst i denne kampen mot viruset. Og av en eller annen grunn så har noen funnet ut at akkurat teater er mer smittsomt enn å reise på vinmonopolet. Kan det hende at vi ikke har en kulturminister som ikke er tøff nok og har nok kunnskap, eller feil rådgivere. Men jeg skjønner at det kan være tøft å stå opp mo «Super Bent».

Bente Børsum har nå gitt opp å få avslutte før hun er 87 år. Så vi har flyttet til september 2021. Velkommen til Cafeteatret.

Billetter her