Kategoriarkiv: Ukategorisert

Mens vi venter på Godot

Torsdag 31. oktober skal jeg igjen få se MENS VI VENTER PÅ GODOT eller på svensk I väntan på Godot på Dramatens lilla scene.

Da Toralf og Espen spilte på Nationaltheatret var det stadig utsolgt. Og da vi endelig fant billetter var den flyttet til hovedscenen. Vi gikk ikke. Tidligere hadde vi sett et «karakterdrap» på en forestilling ved å flytte den til hovedscenen.

Fjernsynsteatret og Arild  Brinchmann var redningen for oss teaterinteresserte på landet. Hver tirsdag var det forestilling.  MENS VI VENTER PÅ GODOT ble vist i 1965 i Arne Thomas Olsen sin regi,  med Arne Bang-HansenSverre HansenHenki KolstadPer Lillo StenbergHenrik Lund. 

Min forestilling om mor

Bente Børsum skal høsten 2019 spille MIN FORESTILLING OM MOR her:

Onsdag 9. oktober kl. 13:00 Rådhusteatret Kongsvinger
Torsdag 10. oktober kl. 19:00 Lier kulturscene
Søndag 13. oktober kl. 14:00 Smia, Drøbak
Torsdag 17. oktober kl. 19:00 Vestre Toten kulturhus, Raufoss
Lørdag 19. oktober kl. 14:00 KulturArena Aurskog-Høland, Bjørkelangen
Torsdag 7. november kl. 19:00 Elverum kulturhus
Om forestillingen

Fuglane for scenen

Per Christian Selmer-Anderssen  i Aftenposten har anmeldt Riksteatret sin oppsetning FUGLANE.  Jeg  har ikke sett forestillingen. Selmer- Anderssen sier: «Hvorfor må vi se Vesaas’ mesterverk «Fuglane» på scenen? Riksteatret svarer med for lavtflyvende teater. »

Det er klart man kan sette opp FUGLANE på scenen. Det Norske Teatret gjorde det i 1997. Det var en fantastisk teateropplevelse.

Fuglane var dramatisert av Ole Anders Tandberg og Nils Sletta. Musikk – Fläskkvartetten. Regi Ole Anders Tandberg. Mattis ble spilt av Nils Sletta.

 

Min forestilling om mor

Mandag 24. september starter vi en turne i Aust-Agder for elever i den videregående skolen.  Det er lagt til rette for at Bente Børsum bente-portrett-annonsebilde-300x177og Susanne Schwartz skal opptre i kulturhus hele uken.  Hvilken service fra fylkeskommunen.

Med seg på laget har de Marcus Torjussen som tar seg av lyset.

Audition – Mørketid

logo_bilde_3Toni Usman Produksjoner skal sette opp «Tareek Ayyam – Mørketid» av Henning Mankell på urdu med oversatt tekst på skjermer. I den forbindelse ser vi etter en kvinnelig skuespiller som snakker flytende urdu/hindi og har en spillealder 15 – 19 år.  Det vil bli holdt audition 7. og 8. juni på Sorialab i Oslo og 20. juni på Actors Centre  i London. Dersom du er interessert eller vet om en du mener vi bør sjekke, ta kontakt: torstein(a)toniusman.com

Om våren – Rogaland

Jeg var litt usikker da jeg gikk inn i salen på Rogaland Teater for å se «Om våren» bygget på Knausgårds roman med samme navn. Noen hovedstadsaviser var ikke helt fornøyd med Anders T. Andersen sin dramatisering.

Men jeg fikk være med på en forestilling som var enkel og de fleste skuespillerne trakterte et instrument og sang i tillegg. Jeg tenkte nesten på gammelt svensk sosialrealistisk musikkteater. Men var det noe dette var så var det poetisk og vakkert og langt fra sosialrealismen. En fortettet forestilling.

Foto Stig Håvard Dirdal
Foto Stig Håvard Dirdal

Jeg siterer fra Klassekmapen sin anmelder, Amund Grimstad.
«Det er blitt ei vakker, kontemplativ, dvelande og velspela oppsetjing med mange gode regigrep.»

«Andersen har lagt framsyninga på eit lågmælt nivå der orda får høve til å søkke inn. Personinstruksjon og spel, for ikkje å seie ensemblespel, er framifrå. Torbjørn Eriksen er særs truverdig som den tidvis ganske fortvila faren, og det er ikkje vanskeleg å sjå både desperasjonen hans og samstundes varmen og omtanken for dei næraste. Og på same tid den litt irrasjonelle, men høgst forståelege redsla for barnevernet.
Det nesten underspelande nærværet til Ragnhild Arnestad Mønness gjer barnas mor til eit heilt og sjølvstendig menneske, og ikkje berre ein diagnose.»
Jeg må bare si meg ening med Grimstad.

Og så fikk jeg endelig se igjen Ragnhild Arnestad Mønness på scenen,  13 år etter hun jobbet for Akershus Teater.

Bente Børsum i Dks

Min forestilling om mor av og med Bente Børsum skal til videregående skoler i Aust-Agder og Rogaland.

Bente_Lise-_f_krigen

Det er Anne Karen Hytten som har dramtisert dette svært personlige stoffet. Hun har også hatt regi.