Kategoriarkiv: 2018

Min forestilling om mor

Mandag 24. september starter vi en turne i Aust-Agder for elever i den videregående skolen.  Det er lagt til rette for at Bente Børsum bente-portrett-annonsebilde-300x177og Susanne Schwartz skal opptre i kulturhus hele uken.  Hvilken service fra fylkeskommunen.

Med seg på laget har de Marcus Torjussen som tar seg av lyset.

Audition – Mørketid

logo_bilde_3Toni Usman Produksjoner skal sette opp «Tareek Ayyam – Mørketid» av Henning Mankell på urdu med oversatt tekst på skjermer. I den forbindelse ser vi etter en kvinnelig skuespiller som snakker flytende urdu/hindi og har en spillealder 15 – 19 år.  Det vil bli holdt audition 7. og 8. juni på Sorialab i Oslo og 20. juni på Actors Centre  i London. Dersom du er interessert eller vet om en du mener vi bør sjekke, ta kontakt: torstein(a)toniusman.com

Om våren – Rogaland

Jeg var litt usikker da jeg gikk inn i salen på Rogaland Teater for å se «Om våren» bygget på Knausgårds roman med samme navn. Noen hovedstadsaviser var ikke helt fornøyd med Anders T. Andersen sin dramatisering.

Men jeg fikk være med på en forestilling som var enkel og de fleste skuespillerne trakterte et instrument og sang i tillegg. Jeg tenkte nesten på gammelt svensk sosialrealistisk musikkteater. Men var det noe dette var så var det poetisk og vakkert og langt fra sosialrealismen. En fortettet forestilling.

Foto Stig Håvard Dirdal
Foto Stig Håvard Dirdal

Jeg siterer fra Klassekmapen sin anmelder, Amund Grimstad.
«Det er blitt ei vakker, kontemplativ, dvelande og velspela oppsetjing med mange gode regigrep.»

«Andersen har lagt framsyninga på eit lågmælt nivå der orda får høve til å søkke inn. Personinstruksjon og spel, for ikkje å seie ensemblespel, er framifrå. Torbjørn Eriksen er særs truverdig som den tidvis ganske fortvila faren, og det er ikkje vanskeleg å sjå både desperasjonen hans og samstundes varmen og omtanken for dei næraste. Og på same tid den litt irrasjonelle, men høgst forståelege redsla for barnevernet.
Det nesten underspelande nærværet til Ragnhild Arnestad Mønness gjer barnas mor til eit heilt og sjølvstendig menneske, og ikkje berre ein diagnose.»
Jeg må bare si meg ening med Grimstad.

Og så fikk jeg endelig se igjen Ragnhild Arnestad Mønness på scenen,  13 år etter hun jobbet for Akershus Teater.

Bente Børsum i Dks

Min forestilling om mor av og med Bente Børsum skal til videregående skoler i Aust-Agder og Rogaland.

Bente_Lise-_f_krigen

Det er Anne Karen Hytten som har dramtisert dette svært personlige stoffet. Hun har også hatt regi.

Min forestilling om mor

Gode teaterforestillinger går ikke ut på dato! Tirsdag 13. mars 2018 spiller Bente Børsum igjen sin monolog – MIN FORESTILLING OM MOR i Kristiansand.

_00_AIO4880 god

Forestillingen er utsolgt. Alle de 220 plassene er tatt.
Siden skal vi til Notodden, Asker og Ås. Og ikke minst skal vi til høsten turnere en uke for videregående elever i Aust-Agder.

 

 

Ved arken klokken åtte

Oslo Nye Teater ga meg en stor teateropplevelse.

Da Mangschou ga ut boka i 2008 het den Ved arken klokka åtte.  En litt morsom språklig detalj.
Men Ulrich Hub skrev det som teaterstykke allerede i 2006. Han er utdannet skuespiller, har regissert mange forestillinger og ikke minst skriver han skuespill og bøker for barn. Også skuespill for de eldre.

Foto: Gisle Bjørneby
Foto: Gisle Bjørneby (stjålet fra Oslo Nye Teater)

Det er hele ensemblet som bærer forestillingen, med Lars Lillo-Stenbergs musikk. Men jeg ble helt fasinert av rolletolkningen til duen – Helle Haugen. Helt fantastisk. Morsomt å komme hjem og lese anmeldelser. Anmelderne er faktisk enige med meg.

En stund var jeg redd for at Human-Etisk forbund ville legge ned protest mot alt snakket om Gud. Men de har nok vokst fra slikt for mange år siden.  Også 5 åringen som satt ved siden av meg på pappas fang hadde en flott opplevelse.  Når man skal lage teater for barn så er det viktig å ikke la det blir for langt – 1 time og 7 min. Helt perfekt.  Scenografien er også magisk for både store og små.