Kategoriarkiv: 2020

Det er et yndigt land

I Danmark har de en  «Lov om scenekunst».

Med bakgrunn i den loven kan Teaterforeningene få støtte til å vise forestillinger i sin kommune. De kan gjøre det helt alene, eller de kan samarbeide med de lokale teatrene ( som vi i Norge kaller Kulturhus).

Den 14. november 2019 så jeg Dødsdansen av Strindberg i Holbæk Teaterforening – dette var gjort i samarbeid med Holbæk Teater.

Foto: Teater 2/ Dansk scenekunst
På bildet: Pia Jondal og Waage Sandø – Dødsdansen.

 

Gjeldene lov om scenekunst ble endret i 2014 og skal justeres igjen. Men i den som gjelder står det blant annet:

  • § 24. Staten yder tilskud til formidling af teaterforestillinger til teatre og til arrangører af teaterforestillinger. Tilskuddet anvendes til nedbringelse af billetpriser.
  • Særlige bestemmelser om børneteater og opsøgende teater § 25. Staten refunderer 50 procent af kommunernes udgifter ved køb af refusionsgodkendte forestillinger af børneteater og opsøgende teater.

Gjennom denne loven kan Teaterforeningene virke.
«Danmarks Teaterforeninger er en upolitisk organisation for teaterforeninger samt andre teaterformidlere og arrangører af turnéteater. Danmarks Teaterforeninger har 67 aktive medlemsforeninger, der med et årligt publikumstal mere end 250.000 er afgørende for formidlingen af kvalitetsteater uden for de store byer. Det er den enkelte teaterforenings primære formål at arrangere lokale opførelser af professionelt teater for alle aldersgrupper, mens Danmarks Teaterforeninger varetager teaterforeningernes fælles interesser og bistår dem på en række områder.»

Hvorfor er jeg så opptatt av dette. Jeg har i en del år prøvd å få en forestilling med Bente Børsum ut til norske kulturhus. På Vestlandet har jeg blitt møtt av mange hyggelige mennesker. De vil gjerne ha forestillingen, men vi må  leie oss inn.  De norske kulturhusene blir i for stor grad arenaer for  artister som har som har store organisasjoner.  Her på Østlandet er det heldigvis ennå kulturhus som ser på teater som en viktig oppgave.

For de som kanskje tror at jeg er kulturblind: Jeg vet at godkjenningsordningene i Danmark har blitt kritisert.

 

Finlandssvenska Teatern

Fredag 31. januar viste Finlandssvenska Teatern  en cover av Henrik Ibsens Samfunnets støtter på Hamar Teater.

Det var godt igjen å se teater der teksten og skuespillerne var det viktigste – ikke fantastiske scenografier og andre effekter.  Dette var back to basic.  Fortellerglede.

Kim Gustafsson, Jonas Kippersund og Marc Svahnström var instruert av Philipp Stengele.