Den merkelige hendelsen med hunden den natten

Denne forestillingen har jeg sett to ganger. En gang på Det norske teatret i 2014, og nå 20. november 2021 på Lilla Teatern i Helsinki.  Lillian er den svenske delen av Helsinki stadsteater.

Mark Haddon skrev romanen:  The Curious Incident of the Dog in the Night-Time. Simon Stephens har dramatisert romanen for teater,

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten på Lilla Teatern var drama i en helt annen divisjon enn den på Det norske.

Lilla Teatern – Den besynnerliga händelsen med hunden om natten – Foto Otto-Ville Väätäinen

Det er særlig tre grunner til det slik jeg ser det. Scenografien av Sven Dahlberg gir fantastiske muligheter i det halvrunde scenen med  matte glassrute vegger som skuespillerne kan åpne dører i. Her projiseres det videoinstallasjoner ogå.

Teksten får komme i forgrunnen på grunn av denne enkle fantastiske scenografien.

I Norge var det en regidebutant. Her er det Paavo Westerberg som foruten teater har jobbet med film og tv-serier. Og han nekter seg heller ikke i å fire ned rekvisitter fra «snorloftet».  Og så har han valgt ut en gudebenådet ung mann til rollen som Christopher.

Alexander Wendelin leverer gjennom begge de to aktene. Vi får bare håpe at de tar vare på ham. Vi har tidligere sett at slike talenter har blitt kjørt i senk etter en fanstastisk debut.  I et invervju med Yle sier han:»- Får jag som kan kallas “normis” spela någon som är på autismspektrumet,»

I andre akt får vi se hvor enkel og genial scenografien er.