ÅKA produksjoner

Ruth Maiers dagbok

EN TRESTEMT MONOLOG

Jødiske Ruth Maier skrev dagbok jevnlig de ti siste årene av sitt korte liv, frem til hun sendes til Auschwitz og blir drept, bare 22 år gammel.

I denne forestillingen følger vi henne som ung pike i Wien, der hun vokser opp i et trygt og velberget borgerlig hjem, vi opplever møtet med Nazi-Tyskland og Krystallnatt, flukt til Norge, krigsutbrudd og ensomhet i fremmed land – og ikke minst får vi glimt av samlivet med hennes tvillingsjel og store kjærlighet: lyrikeren Gunvor Hofmo.

Foto: Marius Næss

Den unike dagboken oppdages av forfatter og litteraturformidler Jan Erik Vold når han får tilgang til alle Hofmos etterlatte papirer, og boken blir publisert. I dag er Ruth Maiers arkiv inkludert i Norges dokument-arv, og dermed en del av UNESCOs verdensarv. Arkivet ivaretas av Holocaust-sentret.

Georg Reiss
Foto: Marius Næss

Teatermonologen er formet som et åpent fortellerteater, der Gunvor Hofmos dikt veves inn i Ruths fortelling, og trådene bindes sammen av Jan Erik Vold. Skuespiller Anitra Terese Eriksen fremstiller både Ruth, Gunvor og Vold. Med på scenen er også klarinettisten Georg Reiss.

Foto: Marius Næss

Forestillingen hadde urpremiere 27 november 2022 på Jødisk Museum i Oslo.

«Skikkelsen Ruth Maier på scenen, fra barn til voksen, gjennom hennes egne tekster og historie;en bevegende forestilling!»
Torill Torp-Holte- direktør

Bak forestillingen står Akå Produksjoner

Skuespiller: Anitra Terese Eriksen
Musiker: Georg Reiss
Dramatisering og regi: Anne-Karen Hytten
Scenografi: Christine Lohre
Lysdesign: Daniel Kolstad Gimle
Lystekniker: Falko Matulla
Prosjektleder: Hilde Grythe

Produsent: Torstein Seim

Forestillingen varer i cirka fem kvarter uten pause.

Pressen skriver

«Ruth Maier var en av de 529 menneskene som gikk ombord på Donau for 80 år siden. Dagboknotatene hennes har blitt en gripende scenefortelling på Jødisk Museum.»  Kjersti Juul i Vårt Land

Bent Kvalsvik skriver i Dag og Tid «Lyrisk-musikalsk monoteater som varmar trass det tragiske» .
Her kan du laste ned hele anmeldelsen.    Anmeldelse Dag og Tid 6.1.23

Spilles her 

Forestillingen er støttet av

             

 

 

Frilans teaterprodusent