Knausgård

Det er klart mannen som kan få fram Vesaas sin magi også i en sceneproduksjonen er mannen for å ta Knausgård til scenen i Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm til høsten.

Her fra teatrets pressemelding:
«Karl Ove Knausgårds Min Kamp får urpremiär som teaterföreställning på Lilla scenen 29 augusti. Ole Anders Tandberg har gjort en dramatisering som utgår från samtliga böcker i serien och han står också för regin.»

Fuglane i 1997 var en fantastisk teateropplevelse.

«Fuglane (1997) var en teaterproduksjon av Det Norske Teatret. Fuglane var en urpremiere basert på en dramatisering av Ole Anders Tandberg og Nils Sletta, av en roman av Tarjei Vesaas med samme navn og med musikk av Fläskkvartetten. Produksjonen ble satt opp på Det Norske Teatrets Scene 2.
Regisør var Ole Anders Tandberg.
Nils Sletta spilte Mattis.

Gutten og Stjerna

Igjen en spennende forestilling av Barbro Lindgren. Denne gangen på Brageteatret nå i mars 2015. Den forrige oppsetningen av dette stykket var på hovedscenen på Det norske teatret. Her har de skalert det ned og laget en intimitet som du må lete etter på de store scenene.  En magisk scenografi og en god koreografi gir skuespillerne mulighet til å virkelig boltre seg i denne familiemusikalen.

Regissøren lar hovedrollene bruke sin egen dialekt og det er spennende og flott!.

I oktober 2014 så jeg en annen Barbro Lindgren forestilling «Loranga, Masarin och Dartanjang på Svenska Teatern i Helsinki. Forestillingen var produsert av Ensemble Bulleribock. Boken har aldri blitt oversatt til norsk. Men i Sverige og Finland er dette en klassiker.

 

Fosterlandet

Lørdag 28. februar så jeg FOSTERLANDET på Göteborgs Stadsteater. Dette er et samarbeid med Svenska Teatern i Helsinki.
Dette var også Anna Takanen sin avskjedsforestilling før hun overtar som teatersjef på Stadsteatern i Stockholm.  Urpremieren på Lucas Svensson sitt stykke var 25. februar. Etter påske flyttes forestillingen til Helsinki.
4,5 timer med to pauser. Her er man ikke redd for å blande seriøse temaer med såpe. Men en drivende forstilling.

Temaet har opptatt meg i mange år. Barna som ble sendt fra Finland til Sverige under vinterkrigen og fortsettelseskrigen.  Pertti Kavèn har skrevet «70.000 små öden».  (1985). I 2005 ble temaet tatt opp i spillefilmen «Den bâste av mödrar».  Basert på  en bok av Heikki Hietamies.  Ikke alle barn vendte tilbake til Finland etter krigen. Teater Grimsborken tok opp teamaet i forestillingen KANIOS SANG (2003). Det er historien om Kaino KotirantaTekst Urban Lindh

I FOSTERLANDET spilte Birgitta Ulfsson sammen med sitt barnebarn Alma Pöysti.